Kesäloman viimeiset päivät alkavat olla koululaisperheissä käsillä. Meitä aikuisia valmennetaan monin eri tavoin työhön paluussa, mutta vähintään yhtä tärkeää on muistaa lapset ja heidän sopeutumisensa kouluun ja sen rytmiin, olipa sitten kyse ekaluokkalaisesta tai jo isosta koululaisesta. Näillä keinoilla helpotat lapsen syksyä:

 

  • mieti lapsen kanssa kouluun liittyviä positiivisia asioita: koulukaverit, uusien asioiden ja taitojen oppiminen, monenlainen ohjelma

 

  • puhu mahdollisista huolista ja peloista koulun alkuun liittyen: kavereiden saaminen, koulusuoriutuminen, uskallus pyytää apua aikuisilta, wc-käynnit ja ruokailu, kiusaaminen

 

  • kun juttelet siitä, miltä koulun aloitus tuntuu, älä oleta vaan ole utelias; joskus koululaisen mielestä lomalla on tylsää ja koulussa kivaa eikä päinvastoin

 

  • järjestä oma aikataulusi niin, että voit olla paremmin saatavilla; voitko tehdä hetken lyhyempää päivää tai ainakin yrittää rauhoittaa illat ja olla lapsen kanssa. Tämä ei koske vain koulun aloittavia vaan isompienkin lasten vanhempia. Ekaluokkalaisen vanhemmalle sanoisin erityisesti, että suostu siihen, että sinua tarvitaan siihen rooliin, että sinut jätetään ja luoksesi taas palataan. Sinua tarvitaan silloin kannustamaan, ihailemaan, lohduttamaan ja näyttämään lapsellesi, että myös sinä pärjäät ilman häntä, siedät hänen ”irtiottonsa” ilman liian suurta tarvetta pitää kiinni tai toisaalta tarvetta jättää lapsi selviytymään yksin. Yritä välttää muita isoja muutoksia samaan saumaan. ”Mothers have to be there to be left”, kuten Erna Furman sanoo.

 

  • jos lapsi on aamut tai iltapäivät itsekseen, puhu hänen kanssaan pelisäännöistä: mitä on otettava mukaan, entä jos unohtaa avaimen, ketä kotiin saa pyytää, miten kotiintulosta mahdollisesti on ilmoitettava, paljonko saa pelata, keneen voi tukeutua hätätilanteissa – mitä tahansa mikä koskettaa teidän perheen käytäntöjä. Uskalla siis ottaa puheeksi pelottaviakin asioita; tärkeintä on, että annat lapselle keinoja, miten hän voi toimia silloin.

 

  • pohtikaa myös koulumatkan kulkemiset: viedäänkö lapsi kouluun, vai kulkeeko hän itsenäisesti ja mitä vaaran paikkoja koulumatkalla mahdollisesti on.

 

Ennakointi sekä omassa mielessä että konkreettisesti on tässäkin viisasta, jotta arki ei pääse liikaa yllättämään. Kun reppuun on pakattu työvälineet ja vanhempien antama evästys siitä, että kaikesta selviää, koulutyö on hyvä alkaa.

 

Olen poiminut tähän osittain KidsHealth -sivustolta löytämiäni vinkkejä, linkistä pääset lukemaan artikkelin kokonaan.